måndag 29 augusti 2016

Bergslagsleden etapp 9 Blankhult - Ånnaboda

Idag får du följa med ut i skogen, närmare bestämt på Bergslagsleden. En dag på semestern bestämde vi oss för att gå en etapp på leden och valde etapp 9 som går mellan Blankhult och Ånnaboda. Etappen är ca 1 mil genom skog, över stock och sten, uppför och nedför, genom vacker natur och mycket att se efter vägen. Vi fick låna snälla svärföräldrarnas bil så vi kunde ställa en vid starten i Blankhult och sedan en i målet vid Ånnaboda. Innan vi började vandra åt vi frukost och när vi sedan kom fram i Ånnaboda hann vi precis med att äta deras lunchbuffé innan de plockade undan den. Vi hade hyfsat tur med vädret, det duggregnade lite emellanåt, men vi behövde aldrig ta på oss regnkläderna utan kunde fortsätta gå som vanligt. Det blev en härlig dag med många vackra vyer och härligt att få komma ut i skog och mark. Vi hoppas att vi snart kan komma ut på leden igen och då gå en ny, fin etapp!


Redan vid parkeringen möttes vi av en skylt som talade om att vi var på rätt väg...


Inte långt från parkeringen hittade vi detta vindskydd där vi kunde äta vår frukost.

Goda smörgåsar och vacker utsikt, kunde inte blivit en bättre start på dagen!

Här börjar etappen!

Gammal vallgata i Tomasboda.

Skylten talar om att det legat ett gammalt torp på platsen...

S vid Vandrarens Kapell, en raststuga där man kunde vila benen, fika, ta skydd från regnet eller skriva i gästboken.

Kilsbergsstugan.

Utsikt över Närkeslätten.

Den här filuren mötte vi på ute i skogen....

Stora Dammsjön.

Vacker utsikt från Lövnäsberget! Och ganska blåsigt....

Göljan.

Framme i Ånnaboda och äntligen dags för en sen lunch! Kycklinggryta med ris, panerad fisk med kokt potatis, sallad, bröd samt en soppa som inte syns på bilden, Vi såg nog ut som två hungriga vilddjur som kommit fram ur skogen...

Efter maten gick vi bort till Ånnabodas utsiktsplats.

Vacker utsikt!
Tack för titten!

fredag 26 augusti 2016

Trevlig helg!

Den här veckan har gått fort och nu är det redan fredag och helg igen. En fin vecka har det varit, sommarvärmen kom tillbaka en sväng. Igår blev vi medbjudna på en liten kvällstur efter jobbet av S föräldrar. Vi åkte ut hit och blev bjudna på gigantiska räksmörgåsar. Med på turen var även S morföräldrar. Tack Å och L för en jättetrevlig kväll!
Idag har vi firat in helgen med varsin pizza. S gick massa ärenden efter jobbet och jag har åkt på höstens första förkylning så ingen av oss kände för att laga någon mat. Nu blir det soffan en stund innan det är läggdags.

Önskar dig en fin helg med en bild som jag tog en fin kväll lite tidigare i veckan. Min fina lilla vän H låg ute och njöt av den härliga kvällen i en stol på balkongen.


Önskar dig en fin helg!

tisdag 23 augusti 2016

Recept: Grekisk köttfärslimpa

Nu är vardagen igång igen för fullt, i alla fall hemma hos oss. Då är det mat som ska lagas varje dag och matlådor som ska fyllas. Så idag får du recept på grekisk köttfärslimpa, som vi åt häromveckan. Det är en del förberedelser men sedan sköter den sig själv i ugnen. Blir såklart mera smak med färsk vitlök istället för vitlökspulver, men det var det vi hade hemma.

Limpan:
500 gr köttfärs
½ dl ströbröd
2 dl mjölk
1 ägg
1 gul lök
salt
svartpeppar
rosmarin
vitlökspulver

Potatis och grönsaker:
500 gr potatis
1 squash
2 rödlökar
olivolja
salt
svartpeppar
rosmarin
2 dl oliver
100 g fetaost
citronklyftor


Sås:
2 dl turkisk yoghurt
ca 5-6 soltorkade tomater
ca 50 gr fetaost
olivolja
salt
svartpeppar.

Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda samman ströbröd och mjölk och låt svälla ca 10 minuter.
Skala och finhacka den gula löken.
Blanda ner köttfärs, lök och kryddor efter smak i ströbrödsblandningen och blanda samman till en smet.
Forma färsen till en limpa i en ugnsform som du klätt med bakplåtspapper.
Skala och skiva potatisen tunt. Lägg den runtom limpan i formen.
Salta på potatisen och ställ in mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Sänk sedan värmen till 175 grader.
Skala och skiva rödlöken i halvmånar.
Skölj och dela squashen i mindre bitar.
Blanda samman squash och rödlök i en skål tillsammans med olivolja och salt.
Lägg sedan squashen och rödlöken ovanpå potatisen.
Ställ in formen i ugnen i ca 35 minuter.
Ta ut formen och strö över oliver, fetaost, rosmarin och citronklyftor.
Ställ in i ugnen ca 5 minuter så att osten smälter.
Strimla de soltorkade tomaterna.
Smula sönder fetaosten i en skål.
Blanda samman alla ingredienser till såsen.
Servera rätten med såsen och t ex en blandad sallad.


Allt i en form...

Gott! Ett glas päronmust till smakade bra, den fick vi av min mamma med sambo.
Smaklig spis!

lördag 20 augusti 2016

Soffmys

Lördagkväll och det är dags för soffmys. TVn är på och katterna är med och myser. Ikväll blir det jordgubbar med grädde, kanske sommarens sista? Till det ett gott rött bubbel. Lite tomt är det ännu på väggarna i vårt lilla hus, men det kommer...



Önskar dig en fortsatt fin helg!

fredag 19 augusti 2016

Trevlig helg!

Så var första arbetsveckan efter semestern gjord och även om man överlevde så har det varit jobbigt, så nu är det verkligen skönt med helg och ledigt. För att fira in helgen bjöd S på nachotallrik, enkelt och jättegott! Nu blir det soffan en stund så får vi se vad resten av helgen bjuder på.


Önskar dig en fin helg!

onsdag 17 augusti 2016

Onsdag

Redan onsdag idag och de första arbetsdagarna efter semestern är avklarade. Snart är man nog inne i vardagen igen med allt vad det innebär. I går efter jobbet gick jag ut och fikade tillsammans med några jobbarkompisar. Kul att träffas lite utanför arbetet och prata om nåt annat än jobb en stund. I måndags var vi hem till min mamma med sambo där vi bjöds på jättegoda, fina räksmörgåsar. Det blev en trevlig kväll och ett fint avslut på den första arbetsdagen. Nu får vi se vad resten av veckan bjuder på.


Mums!

Önskar dig en fortsatt fin vecka!

söndag 14 augusti 2016

Söndag

Så var det söndag kväll och vi har njutit av vackert väder och sol. Idag tar vi farväl av sommarsemestern för denna gång. En lång, härlig sommar har det varit. Vi har hunnit med massor av roliga utflykter, dagsturer och resor, många nya upplevelser, god mat och umgänge med familj och vänner. Även om jag gärna hade varit ledig längre så ser jag nu fram emot en fin sensommar och en fin höst med en hel del skojigheter inbokade, inte minst så flyttar vi till hus i november.

Idag blev det promenad i det härliga vädret på förmiddagen. Önskar dig en fin kväll med lite bilder från den vackra lilla Skebäcksparken som man oftast bara passerar utan att lägga direkt märke till...



Tack för titten!

lördag 13 augusti 2016

En tur till Vadstena

Idag visar jag dig lite bilder från Vadstena, dit vi åkte en dag på semestern. Där började vi med att titta på slottet. Vi gick dock aldrig in utan nöjde oss med att strosa runt slottet i de vackra omgivningarna. Sedan gick vi ner till hamnen där det blåste rejält men där man hade fin utsikt både på slottet och utöver vattnet. Sedan vandrade vi vidare till klosterområdet där vi började med en fika på klostercaféet, där vi kunde sitta med utsikt över Vänern. Vi tittade såklart också på klostret och besökte även klostermuséet samt klosterkyrkan. Där kunde man bl a se Heliga Birgittas relikskrin. Sedan strosade vi runt lite i Vadstena, som är en riktigt mysig stad med flera trevliga butiker, små kullerstensgator och vackra gamla hus.


Slottet...

Slottet från en annan vinkel...

Det var vackert vid slottet. 

Mera slott...

S nere vid vattnet...

Somrigt och vackert...

Blåsigt värre var det denna dag!

Vår utsikt när vi fikade...

Gott fika köpte vi i klostercaféet.

Rester av det gamla klostret...

Vadstena kloster...

Kistan som man bar hem Heliga Birgittas kropp i från Rom.

En nunna hälsade oss välkomna till muséet...

En konstig filur som jag hittade inne på klostermuséet...
Klosterkyrkan...

Heliga Birgittas relikskrin...

Heliga Birgitta.

Dagens lunch fläskfilé med klyftpotatis, bearnaisesås, tomat och sparris.

Efter besöket i Vadstena åkte vi hemåt igen, men stannade till i Hargebaden. Det kallas för Nerikes Riviera och det kan man förstå för här var det vackert med en lång, härlig sandstrand. Hit åker vi gärna tillbaka en varm och solig sommardag!



Tack för titten!

fredag 12 augusti 2016

Trevlig helg!

Här kommer en sen trevlig helg hälsning. Vi har varit ute på tur hela dagen, har varit i Kristinehamn och Karlstad. Regnigt och blåsigt har vi haft det, men ändå en jättefin dag. Men mer om det en annan gång. Idag får du ett litet middagstips, till helgen kanske. Igår hade vi lite räkfrossa, med räkor, aioli, majonnäs, grönsaker, baguette och så gjorde jag en västerbottenostpaj. Så gott och så enkelt! Nu önskar jag dig en trevlig helg!


 Trevlig helg!

torsdag 11 augusti 2016

Loppisfynd

Idag visar jag dig vad jag köpte i en second hand butik som jag och min mamma besökte för ett tag sedan.

Ett överkast och ett linne. De hade halva priset på kläder så linnet betalade jag endast 15 kr för.
Tack för titten!

onsdag 10 augusti 2016

Spökstad och glass

En semesterdag åkte vi ut på en liten dagstur. Vi började med att åka till Björnhammaren, som är ett litet samhälle som är nästilltill övergivet en bit utanför Hjortkvarn. Många av de som bodde här arbetade på spikfabriken som fanns här. Ett fåtal av husen är dock bebodda i dagsläget men de flesta såg öde ut. En av gatorna kallas för Lyckliga gatan, där står ett tiotal helt övergivna hus på rad. Flera av dom saknade både dörrar, fönster, takpannor och panel. I huset finns t o m saker kvar från de som bodde där. Tydligen har man problem med att folk kommer dit och förstör husen och plundrar det som finns kvar, trist. Synd att ett så vackert ställe övergetts, det var nog fint att bo där när det begav sig. Nu kändes det nästan som att vandra runt i en spökstad, det var vackert och faktiskt lite kusligt på samma gång.



Lyckliga gatan...






Efter besöket i spökstaden åkte vi vidare till Hjorkvarn där vi såklart stannade till och åt glass och sorbet. Ett måste om man passerar Hjortkvarn tycker jag!


Efter glassen gick färden vidare till vackra Brevens Bruk. Här var det vackert att strosa runt bland de vackra husen och omgivningarna. Det började dock regna strax efter att vi kommit fram så vi åkte snart vidare. Nästa stopp blev Pålsboda där vi åt varsin pizza innan vi åkte hem igen. Blev inget fotande i Pålsboda dock.



Tack för titten!