måndag 30 november 2015

Recept: Pestobiffar

Idag får du recept på pestobiffar, en lättlagad och god middagsrätt. Idén var min mans. Biffarna blev smakrika och goda, dessa gör vi gärna igen. Jag hade gärna haft lite skivade champinjoner i såsen men det hade vi inga hemma. Får bli nästa gång...

400 g köttfärs
salt
svartpeppar
torkad basilika
1 burk röd pesto
1 gul lök
2 klyftor vitlök
3 dl matlagningsgrädde

Blanda samman köttfärsen med ca 1/3 av peston. Krydda med salt, peppar och basilika. Forma färsen till biffar.
Bryn biffarna i lite smör i en stekpanna. Ta upp dem och lägg dem sedan i en skål.
Skala och hacka löken. Bryn löken i lite smör i stekpannan.
Skala och pressa ned vitlöken i pannan och låt den bryna med någon minut.
Häll i grädden och vattnet i pannan.
Lägg ned biffarna och låt dem koka till de är klara.
Servera biffarna med t ex kokt ris och en blandad sallad.



Smaklig spis!

söndag 29 november 2015

Första Advent

En fin adventshelg kom och gick. I veckan har jag städat av här hemma och igår pyntade jag lite inför advent. Imorse tände vi första ljuset och åt goda julsmörgåsar och sedan blev det en ruggig promenad på några olika julmarknader här på stan tillsammans med S. Nu blir det snart soffan en stund.

Årets adventsljusstake. 

Närbild. 
Amaryllis hör julen till. 
Tack för titten!

torsdag 26 november 2015

Tändstickaskar

Gjorde ett gäng tändsticksaskar till marknaden. Nuförtiden kanske man inte använder så mycket tändstickor, tror det är vanligare med tändare. Men dessa askar är även tänkt att ha som lite dekoration, kan vara trevligt att ha liggande på ett bord tillsammans med någon fin ljusstake t ex.


Tack för titten!

måndag 23 november 2015

Recept: Glöggkladdkaka

För några helger sen var det ju kladdkakans dag och det får man ju passa på att fira! Den här gången vart det en lite annorlunda kladdkaka med glögg och smält choklad i. Kakan blev väldigt lätt och len i smaken, mycket smarrigt!

200 g margarin
200 g mörk choklad 
4 ägg
2 dl socker
2.5 dl vetemjöl
5 msk saftglögg (eller 2 msk vinglögg)

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i en kastrull och tag sedan av kastrullen från plattan.
Bryt chokladen i mindre bitar och lägg den i smöret. Rör tills chokladen har smält.
Vispa ägg och socker pösigt. 
Blanda ner chokladblandningen och glöggen. 
Sikta ned mjölet. 
Smöra och bröa en rund form med avtagbar kant.
Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 14 minuter. Kakan ska vara kladdig inuti. 
Servera med vispad grädde.


Smaklig spis!

söndag 22 november 2015

En fin helg

Nu vilar vi oss efter en mycket fin helg. Igår var vi på årets första julmarknad. Där träffade vi S föräldrar samt en hel del andra bekanta ansikten, så det var mycket trevligt. Med oss hem fick vi mest ätbara saker som vanligt, såsom korv och ägg bl a. Men även en del andra saker som jag visar dig här nedanför. Vi tittade även på en utställning om bruket som marknaden hölls på. Det blev en mycket trevlig utflykt även om jag tror att vi alla frös på slutet.

Idag har vi ätit brunch med min familj, det var ett mycket trevligt sätt att umgås. Vi satt länge och åt av all den goda maten och pratade. Det var så gott så jag glömde helt bort att ta några kort...När vi kom hem igen tvättade jag våra fönster så nu är de rena till jul. Tänk att det är redan första advent nästa helg, tiden går så fort.

Bild från utställningen. 

Middagsbordet är dukat...

På julmarknaden köpte vi två stycken julkalendrar...

...och när vi kom hem fick jag en present av S. En vacker stående julkalender med fyra sidor. Jag älskar julkalendrar så nu längtar jag verkligen till 1a december!

Lite julpynt hittade jag också, ett tyghjärta och en gran gjord av boksidor. 


Tack för titten!

lördag 21 november 2015

Trevlig helg!

Så var det helg igen, så skönt! Fredagen blev en lugn hemmakväll med mys och pyssel samt mina goda varma mackor med bl a ananas, skinka och mozzarella. Idag har vi varit på årets första julmarknad, som jag berättar mer om en annan dag. Nu önskar jag dig en skön fortsättning på helgen med en kopp glögg och lite pepparkakor.


Trevlig helg!

torsdag 19 november 2015

Recept: Tacobåtar

Idag får du ett gott middagstips till helgen. Jag älskar allt som har med tacos att göra och för ett par fredagar sedan testade vi att göra tacobåtar. De blev mycket goda, så detta gör vi gärna igen! Perfekt fredagsmat, snabbt, enkelt och mycket gott!

8st Stand’N’Stuff Tortillas

400 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 påse tacokrydda
1 dl vatten
2-3 tomater
2 pkt mozzarella 
2 dl creme fraiche
½ dl majonäs
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 225 grader. 
Bryn köttfärsen i lite smör i en stekpanna. 
Skala och hacka den gula löken. Låt den bryna med i köttfärsen. 
Skala och pressa ned vitlöken i köttfärsen. 
Blanda ner tacokryddan i köttfärsen och häll över vattnet. Koka bort vattnet så att köttfärsen blir torr. 
Ställ ut tacoskalen på en ugnsfast form. 
Dela upp färsen i skalen. 
Skölj och hacka tomaterna. Fördela dem över köttfärsen. 
Hacka upp mozzarellan i mindre bitar. Strö den över tomaterna. 
Blanda samman creme fraichen, majonäsen och den rivna osten. Bred ut den över blandningen i skalen. 
Grädda i ca 10-12 minuter tills osten fått fin färg. 
Servera med t ex en blandad sallad och tacosås. 






Smaklig spis!

onsdag 18 november 2015

Bröllopskort

Idag visar jag dig några bröllopskort som jag hade med till marknaden. Korten är i lite olika färger, den traditionella bröllopfärgen är nog vit, men ibland kan det kan vara fint med lite färg även då. Det blev några vanliga kort samt några flaskkort, ifall man t ex ger bort en fin flaska vin till brudparet.

Vanliga kort:










Flaskkort:



Tack för titten!

tisdag 17 november 2015

Julens smaker...

Trots att det bara är november än så länge så har vi inga skrupler vad gäller att äta julgotter redan. Vi har redan hunnit dricka litervis med julmust och smakat både glögg och pepparkakor. I butiken hittade jag chips med julost och så juleskum med årets smak som är clementin. Chipsen var goda och smakade lite julost. Juleskummet var helt OK, det smakade fräscht av citrus. Men det blir nog inga storfavoriter dock, även om båda var goda och det är roligt att prova lite nya smaker...



Tack för titten!

söndag 15 november 2015

Köket...

I det lilla köket har det hänt en del sedan sist. Jag hittade ett begagnat kylskåp som fick en liten min makeover. Den mörkbruna stommen målades svart, liksom knoppen och handtaget, för att passa in i mitt svartvita kök. Sen har jag bytt ut "kaklet" ovanför bänkarna. Tidigare var det en grått och vitt rutigt tyg som fick föreställa kakel, men det vart jag aldrig riktigt nöjd med. Nu har jag bytt ut det mot ett beige rutigt papper som ser mer ut som kakel. Gjorde även en lite hylla till köket att ha kokböcker och annat pynt på.



Kylen före. 

Kylen och det nya "kaklet". 

En liten hylla med små saker på...


När kylen flyttade in i köket fick bänken bli en köksö istället. Ser ut att bli paj med nybakat bröd till middag...


En rullgardin har hängts upp i fönstret och orangea höstblommor på fönsterbrädet. Klockan har även fått en plats på väggen...

Köket i sin helhet...
Tack för titten!

lördag 14 november 2015

Paris

Idag går mina tankar till Paris...


Ta hand om varandra!

fredag 13 november 2015

Trevlig helg!

Äntligen var det fredag och helg igen! Vi firade in helgen med en god ostbricka som vi fått av min mamma med sambo. Några goda ostar, kex och fikonmarmelad och så kompletterade vi med lite god salami, oliver och ett färskt gott bröd samt pepparkakor. De passar utmärkt till ädelost t ex. En mycket god och lättlagad fredagsmiddag som var svår att sluta äta. Nu blir det snart soffan så får vi se vad resten av helgen bjuder på.



Trevlig helg!

torsdag 12 november 2015

Flaskkort

 Flaskkort kan vara en trevlig sak att ge bort på t ex en flaska vin eller varför inte en flaska glögg. Här är några jag gjorde till marknaden med texten Grattis och Tack.








Tack för titten!

onsdag 11 november 2015

Bokmärken

Till marknaden gjorde jag ett gäng bokmärken. De är enkla i sig, men jag valde ut papper som jag tycker är vackra och tyckte att det räckte så. Behöver inte alltid vara en massa dekorationer mm. Bokmärkena är laminerade så att de klarar av lite väta.




Tack för titten!

tisdag 10 november 2015

Bebiskort

 Idag visar jag dig två kort som är tänkta att ge till någon som fått barn eller som ett dopkort kanske...



Tack för titten!

måndag 9 november 2015

En fin helg

En fin hösthelg har det varit, trots att det varit mörkt och trist ute. Men då får man kura inne med ljus och mysa med sina nära och kära istället. Och det är precis vad jag gjort i helgen. I lördags var jag bjuden hem till min mamma med sambo, där bjöds jag bl a på en lyxig räksmörgås. Och igår på Fars Dag åt jag lunchbuffé tillsammans med min pappa och min bror. S har varit bortrest hela helgen, men vi fick mysa lite igår kväll i alla fall. Då bjöd jag honom på en kladdkaka med glögg i, det var ju kladdkakans dag i lördags det måste man ju fira...

Lyxig räksmörgås! 


Glöggkladdkaka. 
Önskar dig en fortsatt fin vecka!

söndag 8 november 2015

Fars dags kort

Eftersom det är fars dag idag passar det ju bra att jag visar dig lite fars dags kort som jag hade med på marknaden. Jag gjorde dels vanliga kort som man kan ge tillsammans med t ex en present eller en blomma, samt även flaskkort som man kan trä på en flaska och ge bort. Flaskkorten blev väldigt populära, många på marknaden tyckte det var en rolig idé.

 Vanliga kort:














 Flaskkort:



Tack för titten!