onsdag 30 september 2015

Recept: Kycklinggratäng med rökt skinka och prästost

4 kycklingfiléer
120 g rökt skinka
1 röd paprika
1 purjolök
4 dl creme fraiche
1 msk dijonsenap
150 g riven prästost
persilja
salt
svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Putsa och dela kycklingfiléerna i mindre bitar. Lägg dem i en ugnsform. Salta och peppra filéerna.
Skölj och tärna paprikan.
Skölj och strimla purjolöken.
Strö över paprikan och purjon över kycklingen.
Blanda samman creme fraiche, dijonsenap och prästost. Smaka av med salt, peppar och persilja. Bred blandningen över kycklingen.
Tillaga gratängen i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills kycklingen är klar och tills gratängen fått färg.
Servera kycklinggratängen med ris eller potatis och en god sallad.

Inte världens bästa bild, men ändock en bild.

Smaklig spis!

måndag 28 september 2015

Kalas

Så var måndagen gjord, helgen gick alldeles för fort som vanligt. Igår var vi bjudna på 10-årskalas för S. Med oss hade vi några färgglada paket, en bukett rosor och ett handgjort kort. På kalaset bjöds vi på gott hembakat fikabröd och så världens finaste sminktårta! Tack S för att vi fick komma på ditt kalas!

Visar dig kortet jag gjorde:



Önskar dig en fortsatt fin vecka!

söndag 27 september 2015

Recept: Twin Peaks körsbärspaj

Min absoluta favoritserie är Twin Peaks, som jag inte vet hur många gånger jag sett. Men varje gång jag tittar på den så blir jag alltid så sugen på körsbärspaj, som agent Cooper ofta äter på RR Diner i serien. Förra helgen slog jag äntligen till och bakade en paj. Det fanns inga färska körsbär i affären så det fick istället bli frysta, men det funkade lika bra. 


Mördeg

  • 150 g kallt smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1/2 dl florsocker
  • 1 ägg
  • 1/2 msk vatten

Fyllning
·         1 ½ liter frysta körsbär 
·         1 dl strösocker
·         1 färsk vaniljstång
·         1 skvätt citronsaft
·         2 msk potatismjöl

Pensling
·         1 ägg
·         1 msk mjölk
·         1 msk strösocker


Nyp samman smöret med vetemjöl och florsockret.
Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman degen. Knåda inte.
Rulla ihop degen till en boll och täck den med plastfolie.
Låt degen vila i kylen i ca 30 minuter. 

Sätt ugnen på 175 grader. 
Kärna ur körsbären och lägg dem i en kastrull tillsammans med strösockret, citronsaften och fröna från den urskrapade vaniljstången. Låt körsbären koka upp. 
Vispa ner potatismjölet i körsbären och vispa tills blandningen tjocknat. 
Dela degen i två bitar, den ena lite större än den andra. 
Kavla ut den större biten till en cirkel som du rullar upp på kavlen och placerar i en pajform. Tryck fast den i formen. 
Fyll pajskalet med körsbärsblandningen. 
Kalva ut den andra degbiten till en cirkel som du placerar som ett lock över pajen. Nyp fast den i kanterna. Skär bort den överflödiga degen runtom pajen. 
Blanda samman ägg och mjölk och pensla pajen. 
Strö över sockret. 
Skär små glipor i pajen och ställ sedan in den i ugnen. Grädda pajen i ca 35 minuter eller tills den fått fin färg. 
Servera pajen med vaniljglass. 


Jag hade svårt att få upp degen på kaveln och fick istället lappa ihop locket. Så det var inte den vackraste pajen men smaken var det inget fel på!

Agent Cooper dricker alltid svart kaffe till sin paj, men då varken jag eller S dricker kaffe så köpte jag varsin Cola med körsbärssmak istället. Smakade gott till!
Smaklig spis!

fredag 25 september 2015

Trevlig helg!

Äntligen är det fredag och helg igen! Ikväll fredagsmyser jag ensam med kissarna då S är ute på vift. Önskar dig en fin helg med bilder på vår fredagsmiddag. Jag åt en kebabpizza ur frysen som jag piffade upp med lite grönsaker och dressing som jag la på när den kommit ut ur ugnen. Mina fina fyrbenta vänner fick kalasa på kokt torsk, det var mycket uppskattat av båda två! Nu får vi se vad resten av kvällen och helgen bjuder på...




Trevlig helg!

torsdag 24 september 2015

Bröllopskort

För ett tag sedan fick jag en beställning på ett bröllopskort. Det skulle vara i färgerna blått, grönt och vitt, samt ha lite musikaliskt tema. Med lite band och blommor i grönt och blått samt notpapper och en klav fick jag in önskemålen i kortet. Tyckte själv att det blev ett fint kort och hoppas att både beställaren och brudparet tyckte detsamma.


Framsida.

Detaljbild. 

Detaljbild. 
Insidan med plats att skriva. 
Baksidan. 

Tack för titten!

tisdag 22 september 2015

Färna spa

I helgen var vi på spa för att fira vår tvååriga bröllopsdag (som egentligen var tidigare i förra veckan). Den här gången blev det ett för oss nytt resmål, nämligen Färna Herrgård. Ute var det regn och rusk så det var en perfekt dag för att njuta inne i ett varmt spa. Spat var väldigt fint och fräscht och som pricken över i-et var vi nästan ensamma där denna dag. Där kunde man njuta av att bada både inomhus och utomhus samt sitta i olika bastu.


Herrgårdsbyggnaden (spat var i en annan byggnad dock).

Stora poolen. 

Varm utomhuspool. 

Här satt vi och läste och åt frukt. 

Gott med färsk frukt. 
Efter att ha badat och bastat några timmar duschade vi och klädde på oss för att sedan bege oss till själva herrgårdsbyggnaden där vi åt After Noon Tea. Där fick man njuta av olika sorters te, juice, nybakade scones, ostar, marmelader, snittar mm. Till efterrätt fanns det färsk frukt, småkakor och mjuka kakor.

Scones, marmelader m m. 


Småkakor mm. 

Mjuka kakor.

Gott!
Efter maten blev vi proppmätta och kände därför för att ta en promenad runt herrgårdens vackra omgivningar.
Vacker utsikt!

Vi hittade ett stort vackert växthus, en riktig dröm var det! 

Här inne är det nog mysigt att sitta och äta bland massa tända ljus när det skymmer ute...

Vacker vägg, som ett lapptäcke av kakelplattor...

På långt håll fick vi syn på en spännande byggnad som vi bara var tvungna att titta närmare på...Väl framme kunde vi läsa på en skylt att det var Greve von Hermanssons mausoleum. Han begravdes först i det men flyttades senare till en kyrkogård. Det låg i vilket fall väldigt vackert nere vid en sjö...


En ovanlig byggnad...
Baksidan. (Nej det är inte grevens vålnad på bilden, utan min käre man...)

Utsikt från mausoleets baksida...

Vackert valv...
Efter promenaden for vi hemåt igen. Det blev en mycket avslappnande och mysig dag och jag kan varmt rekommendera ett besök på Färna spa.

Tack för titten!

måndag 21 september 2015

Recept: Chokladpaj med bärfyllning

Idag får du recept på en lite annorlunda bärpaj som jag bakade i somras. Det är en smaskig fyllning bestående av bl a bär som ligger i ett pajskal med choklad, det låter väl gott va!

100 g smör
2 1/4 dl vetemjöl
1 msk kakao
2 ½ dl strösocker
1 äggula
100 g mörk choklad

Fyllning:
½ dl vispgrädde
2 ½ dl vaniljvisp

Topping:
hallon
blåbär
jordgubbar

Arbeta ihop smör, mjöl, kakao och socker till en deg. Arbeta sedan in äggulan i degen. Svep in degen i plastfolie och lägg i kylen ca 1 timme.
Tryck sedan ut degen i en smord pajform och nagga botten. Ställ in pajskalet i kylen i ytterligare en timme.
Värm ugnen till 200 grader.
Grädda pajskalet ca 10 minuter mitt i ugnen.
Smält under tiden chokladen i ett vattenbad och pensla sedan pajskalets insida när du tagit ut det ur ugnen.
Låt pajskalet svalna helt.
Vispa grädden och vaniljvispen i varsin skål och blanda sedan ihop dem.
Lägg ut gräddbandningen i det kalla pajskalet.
Toppa pajen med hallon, blåbär och jordgubbar.


Smaklig spis!

söndag 20 september 2015

Hotellfrukost hemma

I helgen njöt vi av en god hotellfrukost. Fast hemma...S gjorde äggröra och stekte bacon samt amerikanska pannkakor. Till det hade vi te, juice, färskt bröd med pålägg samt grönsaker. De blev en mycket bra start på dagen!



Önskar dig en fortsatt fin söndag!

lördag 19 september 2015

Två år

I måndags firade vi två år som gifta. Egentligen hade vi bestämt oss för att fira nu i helgen istället när vi båda var lediga, men lite firande blev det ändå i måndags...Vackra rosor och varsin bakelse fick det bli som lös upp en annars grådaskig septembermåndag.



Vårt internet krånglar så nu igen så det är ett helt projekt att försöka blogga, därav blir det inte så många inlägg just nu. Men jag vill i alla fall önska dig en fortsatt fin helg!

Trevlig helg!

måndag 14 september 2015

2 år

Denna gråa och lite trista septemberdag firar vi två år som gifta. Det är på dagen två år sedan vi fick en fantastisk bröllopsdag tillsammans med nära och kära. Jag minns hela dagen som om det var igår...

Jag och min fina make.

Tack för titten!

lördag 12 september 2015

Trevlig helg!

Glömde önska dig en trevlig helg igår, så det får jag göra idag istället. Eftersom jag fortfarande är krasslig så blir det en lugn helg i hemmet. Med böcker, film och mys med katterna. Önskar dig en fin helg med en gammal bild på en vacker höstbukett.


Trevlig helg!

onsdag 9 september 2015

Förkyld

Dagarna går och det blir dåligt med inlägg. I helgen som gick blev vi bjudna på middag hemma hos min mamma med sambo. Dit var även min bror med sambo bjudna. De bjöd på jättegod sensommarbuffé med bl a hemgjord potatissallad, kött, sallad, majskolvar, kyckling m m m m. Sedan fick vi jättegod blåbärspaj till efterrätt. Så det blev en mycket trevlig dag och mätta blev vi! Maten smakade så bra att kameran glömdes bort tyvärr...
På söndagen träffade vi S föräldrar o åkte på en liten utflykt. Bl a blev det en god fika ute i solskenet på Gräddegården. Där har S och jag varit förrut, ett mycket trevligt och mysigt ställe med gott fika och trevlig personal. Även här glömdes kameran bort.

Nu ligger jag här hemma med höstens första förkylning, vilket är mindre trevligt. Det ska ni dock slippa se kort på, istället får du se en gullig liten björn som också ser ut att vara sjuk. Och precis som jag dricker han massor av te, det är skönt för halsen.

 

Önskar dig en fortsatt fin vecka!

fredag 4 september 2015

Trevlig helg!

Äntligen fredag igen! Efter en höstig vecka känns det skönt att få vara hemma och mysa på fredagskvällen. Vi köpte hem mat från en nyöppnad asiatisk restaurang efter jobbet och sen bakade jag en kladdkaka som vi ska ha till fredagsmyset i soffan. Men det blev ingen vanlig kladdkaka, utan en nyttigare variant från Leilas nya kokbok The Fresh Foodie. Ska bli spännande att smaka! Receptet kan du hitta här.

Nu önskar jag dig en fin helg med en bild från mitt pottskåp.



Trevlig helg!

tisdag 1 september 2015

Grattis Atlas

Idag kom hösten känns det som. Regnigt och grått har det varit idag och det har varit mörkt hela dagen. Men så är det ju första september idag. Det är även Atlas födelsedag idag, 9 år blir han idag. Det firar vi med lyxig kattmat, godis och räkor samt en massa mys. Grattis min fina lilla vän, tack för att du förgyller vårt liv!

Så här såg du ut när du precis kommit till oss, alldeles söt, mjuk, gosig och busig. Precis som du är fortfarande!


Grattis Atlas!