tisdag 5 februari 2013

Recept: Köttfärslimpa med baconströssel och örtpotatis

Här kommer receptet på köttfärslimpan jag tipsade om tidigare. Limpan blir väldigt smakrik dels av löksoppan och dels av toppingen.

4 port

1/2 dl ströbröd
1/2 dl vatten
500 g valfri köttfärs
1 ägg
1/2 påse löksoppa på pulver
3 msk finhackad persilja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Potatis
1 kg delikatesspotatis
4 msk finhackade örter
3 msk olivolja
1 citron i klyftor
salt

Gräddsås
2 dl vatten
2 msk oxfond
2 dl matlagningsgrädde
1 msk vinbärsgelé
ev maizena majsstärkelse
ev soja

Topping
5 cm purjolök
1/2 röd paprika
1 pkt tärnat bacon

Garnering
valfri örtkrydda

Ugn 200°

Gör så här
1. Låt ströbrödet svälla i vattnet ett par min. Blanda samman ströbröd, färs, ägg, löksoppspulver, persilja, salt och peppar. Forma färsen till en limpa och placera i en smord ugnsform.
2.Potatis: Blanda samman örter och olja. Skrubba och halvera delikatesspotatisen. Blanda samman potatis och örtolja. Vänd ner citronklyftorna. Fördela potatisblandningen runt köttfärslimpan i formen. Ställ formen i ugnen och låt stå tills potatisen mjuknat, 40–50 min.
3. Gräddsås: Koka samman vatten, fond och grädde. Smaksätt med gelé, salt och peppar. Red med maizena utrört i lite vatten om du önskar en tjockare sås. Vill du ha mörkare sås så tillsätt lite soja.
4. Topping: Ansa purjolöken och skär i strimlor. Kärna ur och tärna paprikan. Knaperstek baconet. Låt rinna av på hushållspapper. Stek purjolök och paprika mjuka och blanka utan att de får färg.
5. Blanda samman lök, bacon och paprika. Ta ut köttfärslimpan och skiva upp den. Placera den på ett uppläggningsfat med potatisblandningen runtom. Salta på potatisen. Strö över toppingen och garnera med kryddgrönt.





Smaklig spis!

Inga kommentarer: