fredag 30 september 2011

Bara vara...

Efter en fullspäckad, men rolig vecka är det skönt med en ledig fredag. Inte blev det sämre av att sambon också var ledig och att vädret är lika härligt som igår. Strålande sol och runt 20 grader varmt, rena sommardagen! Efter lite sovmorgon och en god frukost blev det en vända på stan för att göra lite ärenden av olika slag och bara vara. Kan inte sluta förundras över vilken vacker stad Örebro är...










Bäst att passa på att fotta kaninen medans den finns kvar...snart åker den ner igen...


Med dessa bilder får jag önska er en trevlig helg!

torsdag 29 september 2011

Middag i en låda...

Middag i en låda...matlåda...fick det bli ikväll. Jag älskar sushi, men sambon klarar knappt av att titta på det. Så jag får smygäta när han inte är hemma...Jag får allt som oftast beslutsångest om allt och inget, så idag fick det bli enbart lax. Men de är också de godaste! För övrigt har det varit rena sommarvärmen här idag, hoppas det håller i sig över helgen!

Tack för titten!



onsdag 28 september 2011

Recept: Kryddig korvgryta

Sista tiden har det varit lite mycket i livet, mest roliga och spännande saker faktiskt. Så datorn har fått vila och därmed blir det lite tyst här på bloggen. Men äta måste man ju göra även om det är mycket att stå i, så idag fick det bli en riktigt god och snabblagad korvgryta till middag. Perfekta vardagsmaten! Så ett litet middagstips kan jag i alla fall bjuda på såhär på onsdagskvällen...

400 g falukorv
1 burk skivade champinjoner
1 gul lök
1 purjolök
2 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
1½ - 2 dl ajvar relish (stark smak)
salt
svartpeppar

Tärna falukorven. Skala och hacka gul lök. Skölj och strimla purjolöken. Stek alltsammans några minuter i lite smör i en stekpanna.
Häll över grädden och mjölken. Tillsätt ajvar relish och champinjonerna och låt grytan puttra några minuter.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera korvgrytan med ris och rårivna morötter.



Smaklig spis!

lördag 24 september 2011

Härlig höstpromenad!

Imorse blev det en härlig morgonpromenad innan frukost. Höstsolen sken från klarblå himmel. Luften är frisk och klar. Slottet låg stilla i morgonsolen. Stadsparken som börjar skifta till höstskrud. Svartån låg spegelblank. Gemytliga Wadköping med sina vackra trähus. Vilken vacker stad vi numera bor i!











Ha en fin lördag!


fredag 23 september 2011

torsdag 22 september 2011

Loppisfynd

Har blivit en del loppisrundor den senaste tiden. Här kommer en del fynd jag gjort...


En söt liten uggla som ville följa med mig hem...



En intressant bok om våra olika svenska högtider, med lite intressant fakta och trevliga recept.



Två kokböcker...



Ett färgrannt förkläde... (har lite dille på förkläden...)



En vacker blus.




Ett fint litet fat, perfekt till snacks, tacos etc.





Ett fint träpussel som hamnar i leksakslådan (som tas fram när vi har barnbesök. Mkt uppskattat! Alla leksaker tvättas dock noggrant först!).




En fin trådkorg, ett vackert kuddfodral och en fin lampfot. Den lilla lurvbollen hade jag sen tidigare...


Tack för titten!

onsdag 21 september 2011

Recept: Fläskkarré med smakrik svampsås

En regnig och grå onsdag som denna fick det bli karréskivor i smakrik svampsås till lunch. Receptet hittade jag på Arlas hemsida, men gjorde om det lite ( egentligen var det tänkt till fläskkotletter t ex).

4 fläskkarréskivor
smör
1/2 tsk salt
200 g champinjoner
1 gul lök
2 dl matlagningsgrädde
1krm grovmald svartpeppar
1/2 krm cayennepeppar
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm torkad timjan
1 köttbuljongtärning

Stek karréskivorna i smör i en stekpanna. Ta upp karréskivorna och lägg dem åt sidan. Skiva svampen och fräs den i smör i stekpannan. Skala och hacka gul lök. Låt den steka med några minuter tillsammans med svampen och vitlöken. Rör ner grädde, peppar, salt och timjan. Smula ned buljongtärningen. Späd ev såsen med lite vatten. Lägg karréskivorna i såsen och låt koka någon minut tills karréskivorna är färdiga. Servera med kokt potatis, kokta morötter och ev en sallad.



Detta blev verkligen gott! En snabblagad vardagsrätt som går att variera med lite andra ingredienser i såsen och med andra tillbehör och förvandla den till en helgrätt. T ex är det nog gott att servera till klyftpotatis och kanske smula ned lite ädelost i såsen? Detta kommer vi nog laga flera gånger!

tisdag 20 september 2011

Till en liten tjej...

För ett tag sedan fick några kompisar en liten tjej och för att hälsa henne välkommen till världen fick hon detta av oss:

Ett gulligt set med byxor, en tröja/klänning samt ett par små sockor.



Ett handgjort kort.


Tack för titten!

måndag 19 september 2011

Recept: Inlagd gurka

För ett tag sedan fick jag några små gurkor av min pappa, s k västeråsgurka. Tänkte att jag skulle testa att lägga in dem, något som jag aldrig tidigare gjort. Hittade ett recept i Rutiga kokboken som jag testade.

5 kg västeråsgurka
dillkronor
5 dl ättikssprit
2 kg socker
½ dl gula senapsfrön
1 dl salt

Borsta rent gurkorna med en mjuk borste i kallt vatten. Skär dem i skivor. Varva dem med dillkronor i en glasburk.
Blanda samman ättikssprit, socker, senapsfrön och salt. Häll blandningen över gurkorna.
Bind över burkarna och förvara dem i kylskåp.
Gurkorna håller ca 1-2 månader.

Det enda som behövs...plus salt och vatten.



Resultatet!



Gurkorna behöver stå till sig ett par dagar eller nån vecka för att verkligen ta smak, men detta blev verkligen kanongott! Jättenkelt är det ju med att lägga in egen gurka. Jättegott att ha på smörgåsen eller att ha till husmanskost t ex. Det blir nog fler inläggningar i framtiden!




lördag 17 september 2011

En härlig helg!

Strumpor man blir glad av!

Denna vecka har varit fullspäckad så nån tid vid datorn har det knappt hunnit bli. Men nu är det helg och ledigt och bättre väder kunde man knappast ha fått! Strålande sol och härligt klar höstluft har det varit här i Örebro idag. Vi har varit ute på lite olika ärenden under dagen och på stan i dag var det massor av folk, det är som att alla ville ta vara på det härliga vädret. Gårdagen var inte heller så tokig, kanonväder då också. På eftermiddagen blev det en tur på Lindemarken, där blev det endast ett lass med strumpor för min del. En langos slank ner innan vi åkte ut till min pappa och bror med familj och hälsade på en sväng. Alltid lika kul att träffas och massa bus med lilla h blev det!
Nu ska jag kila ut på balkongen och göra lite höst, känns som det börjar bli dags för det snart...

Ha en fortsatt trevlig helg!

onsdag 14 september 2011

Recept: Pizzasallad

Häromkvällen testade jag ett nytt recept på pizzasallad. Jag har testat att göra pizzasallad förut men inte riktigt fått till det, tycker det är svårt att få den sådär mjuk och god. Hade inga större förhoppningar på detta recept heller, men det blev faktiskt kanongott! Smakade precis som på pizzeria, om inte godare! Salladen blev sådär mjuk och hade precis rätt smak. Det blev så gott att jag och sambon ätit pizzasallad till det mesta de senaste dagarna...

300-500 g vitkål
1½ msk rapsolja
2 msk ättika (12%)
2 tsk strösocker
1 krm svartpeppar
2 krm salt
Ett par stänk av italiensk salladskrydda, oregano och vitlökspulver
Ett par strimlor av inlagd paprika

Strimla vitkålen tunt med hjälp av t.ex. en osthyvel. Lägg den i ett durkslag och häll över kokande vatten, så kålen slaknar en aning. Lägg över den i en skål (inte metall) och tillsätt resterande ingredienser. Blanda väl. Vill man ha kålen ännu mjukare kan man "dunka till den lite" med en mortel, så tränger ättikslagen in lite fortare i kålen. Ställ den kallt och servera tidigast ett par timmar senare, gärna dagen eller ett par dagar senare.



Receptet hittade jag här.


Smaklig spis!

måndag 12 september 2011

Äppel päppel...

För ett tag sedan fick jag en stor hög med äpplen av min mamma med sambo från deras trädgård...





Det fick bli en stor sats äppelmuffins att lägga i frysen. Bra att ha vid fikabesök!

De äpplen som blev kvar skalade jag, skar i klyftor och frös in. Perfekt att ta fram sen i vinter när man är sugen på att göra en äppelkaka eller något annat gott!


Tack mamma och B för äpplena!

lördag 10 september 2011

Bröllopskort

Idag är sambon på ett dubbelbröllop där två syskon ska gifta sig med sina respektive. Jag gjorde varsitt kort till brudparen. Eftersom bröllopet hålls ute i skärgården valde jag att göra korten i lite marint tema. Blått, rött och vitt är ju klassiska marina färger och för att förstärka känslan satte jag dit en berlock i form av ett snäckskal på varje kort. Jag valde även att göra korten lika men ändå lite olika, med tanke på att det är ett dubbelbröllop. Såhär blev resultatet:


Framsida.




Insida.





Framsida.




Insida.




Tack för titten!


fredag 9 september 2011

Trevlig helg!




Med denna lilla bild på några av solrosorna jag plockade förra helgen vill jag önska er en trevlig helg! Blommorna har jag spridit ut i flera buketter här hemma, på kattsäkra platser. I vardagsrummet satte jag några enstaka i en liten hyacintvas. Till sällskap på mitt loppisfyndade och ommålade lilla brickbord har blommorna en glad buddah som fick följa med oss hem från Bangkok för några år sedan, samt några böcker som kan vara trevliga för våra gäster att bläddra i.


Ha en fin helg!

onsdag 7 september 2011

En liten tur till Mariestad...

På semestern blev det en liten dagstur till den charmiga och vackra staden Mariestad...

Hela sommaren har jag tjatat om att jag ville smaka en Slush men inte kommit till skott. Jag tycker de ser så läskande ut. Nu tog jag chansen...visserligen var den kall, men smakade bara kemikalier...blä...



Nere vid vattnet kunde man äta glass, våfflor, räkor och rökt fisk...





Sambon njuter av det vackra vädret och den vackra utsikten...





Vackra små kullerstensgator...





Jag njuter av solen utanför domkyrkan...



Mariestad har en vacker domkyrka...



Lunchen intogs nere vid vattnet såklart. Sambon valde en räksallad med handskalade räkor...




Jag tog rökt lax med potatissallad, sallad och romsås. Mums...



Vackra vyer och klarblå himmel...




På vägen hem blev det en sväng in till Sjötorp, som ligger alldeles vid en av Göta Kanals slussar.



Man väntade nästan på att stackars Svante Grundberg skulle komma förbi i sin lilla kanot....





En av slussarna.





Fika vid Göta Kanal.


Tack för titten!

tisdag 6 september 2011

Recept: Kantarellpaj med ost och bacon

Häromkvällen hittade jag en öppnad burk kesella i kylen och beslutade mig för att göra en paj till middag. I frysen hittade jag förvällda kantareller, bacon och riven ost med stark smak (vet ej vilken). Detta fick bli basen till pajen, som visade sig bli underbart god! Det doftade så gott i hela hemmet när den stod i ugnen! Kantareller är så gott!


2 ½ dl vetemjöl

75 g smör

3/4 dl kesella naturell
1 näve förvällda kantareller
1 pkt bacon
1 gul lök
3 ägg
3 dl mjölk
salt
svartpeppar
2 dl riven ost av smakrik karaktär

Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka ihop smör och mjöl, blanda i kesella och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform. Låt pajdegen vila i kylen i ca 30 minuter.
Strimla baconet. Skala och hacka löken. Stek bacon och lök i lite smör. Blanda ner kantarellerna och krydda med salt och svartpeppar.
Sätt ugnen på 200 grader. Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda i 10 minuter.Lägg sedan i fyllningen i pajskalet.
Vispa samman ägg och mjölk, krydda efter egen smak.
Häll över äggstanningen över fyllningen och grädda pajen i ca 30 minuter eller tills den stelnat.
Servera pajen med en krispig sallad.

måndag 5 september 2011

Jädersbruksdagarna

I lördags blev det ett besök på Jädersbruksdagarna i Arboga. Vi har aldrig varit där (vad vi kan minnas i alla fall) så det var lite spännande att åka dit. En massa gamla traktorer och andra fordon och maskiner var en stor del av marknaden. Det brummade och rök lite varstans kan man säga. En trevlig hantverks - och delikatessmarknad fanns också, där hittade vi både det ena och det andra...Mina svärföräldrar t ex, det blev ju en trevlig överaskning! De bjöd oss på varsin kolbulle, som är så gott! Kolbullarna fick man steka själv i en liten stekpanna över öppen eld och man hade fullt sjå att hålla i och dona med stekpannan vill jag lova. En svettig men rolig upplevelse kan man säga! Överallt på området fanns solrosor och på ett stort fält kunde man plocka sina egna och ta med hem. Det kändes som ett måste, eftersom det är min favoritblomma...

Lite bilder från dagen:























Här steks det kolbullar för fullt!



Fantastiska små modeller av traktorer och andra maskiner....







Varför inte köpa med sig en träskulptur hem och ställa i trädgården...



Bosse Bildoktorn var där och drog stor publik...




Vackert solrosfält!





Vi fick med oss en och annan godsak hem!



Tack för titten!