måndag 28 december 2009

25- årspresent









Strax före jul fyllde min sambos brors flickvän 25 år och av oss fick hon detta beiga set och ett kort till. Grattis L i efterskott!

söndag 27 december 2009

Recept: Tacogryta


En tacogryta som jag slängde ihop med lite inspiration från ett annat recept. Måtten är på ett ungefär och man får ta efter egen smak.

en näve champinjoner i skivor
olja till stekning
400 g köttfärs
en påse tacokrydda
en skvätt soja
1 rödlök i skivor
en skvätt köttfond
en skvätt vatten
1 burk tacosås
1 burk kidneybönor
1 burk majs

Stek champinjonerna i lite olja i en stekpanna. Ta sedan upp dem ur stekpannan och lägg dem åt sidan. Stek sedan köttfärs och rödlök i lite olja. Blanda i lite soja och tacokryddan. Blanda ner champinjonerna i köttfärsröran. Blanda i lite köttfond, tacosåsen samt en skvätt vatten. Låt koka några minuter. Skölj av kidneybönorna i kallt vatten och blanda ner dem tillsammans med majsen i köttfärsen. Låt allt bli varmt. Servera tacogrytan med kokt ris och en sallad.

lördag 26 december 2009

Några kort...



Två födelsedagsbarn grattade vi under julhelgen och de fick dessa kort tillsammans med sina presenter.
Tack för titten!

fredag 25 december 2009

Blomsterkort


Knåpade ihop några små blomsterkort som fick följa med i julgrupperna som vi gav ut i år...
Tack för titten!

torsdag 24 december 2009

God Jul!


Med en bild på årets julklappar (mina och sambons klappar till våra familjer alltså) önskar jag alla er en riktigt God Jul!

onsdag 23 december 2009

Årets julkort

Nu kan jag visa upp årets julkort eftersom jag tror att de flesta har kommit fram vid det här laget:


































Som ni ser så skickar vi inte så många julkort, vilket beror på att vi inte får så många själva.

Tack för titten!


måndag 21 december 2009

Hyacint


Jag tycker det är kul att hitta på nya användningsområden av gamla saker ibland...Den lilla såssnipan som jag hittade på loppis för en tia i somras passar bra att ha en liten hyacint i såhär till jul.

Tack för titten!

söndag 20 december 2009

Vinterpromenad





Snön har vräkt ner här flera dagar i rad och där det inte är plogat och skottat får man verkligen pulsa fram i snö upp till knäna. Idag på själva fjärde advent blev det en härlig, lång vinterpromenad. Hoppas verkligen att snön får ligga kvar till julafton, det känns som det var länge sen det var en vit jul.

lördag 19 december 2009

Utanför vår dörr...

Vår lilla hink som står utanför ytterdörren har blivit lite julpyntad...

fredag 18 december 2009

Amaryllis igen...

De flesta av våra vanligaste julblommor, såsom hyacint, amaryllis och julstjärna, är mycket giftiga för katter. Våra katter tycker om att äta på blommor och växter och vi kan därför inte ha några framme som står åtkomliga för dem. Vi har dock några få riktiga julblommor hemma, men de står på ställen där vi med säkerhet vet att katterna inte kan komma åt dem. På ett litet sidobord i vardagsrummet har vi dessa amaryllisarna står, de är dock av plast. Men med lite pynt i form av riktig mossa, några kanelstänger och ett julrött band blir det ändå ett ganska trevligt litet blomsterarrangemang. Ett enkelt sätt att piffa upp några vanliga plastblommor.

torsdag 17 december 2009

Snö!




De senaste dagarna har det snöat massor här i Stockholmstrakten, det har verkligen vräkt ner. Så nu är det jättefint ute och jag hoppas verkligen att detta får ligga kvar till jul. Även katterna uppskattar snön, de vill vara ute mycket mer nu på balkongen än när det var regnigt och grått ute. De far och halkar runt i snön, gräver i den, kastar upp den i luften och äter på den. Heltokiga blir dom och det är riktigt roligt att titta på dem när de busar runt!

onsdag 16 december 2009

Julstjärnor

Det här fina setet har min svärmor målat åt oss. Det syns inte så bra på bilden, men det glittrar lite om det och är jättefint när man tänder de små ljuskopparna. I krukan har vi satt en julstjärna, men den är av plast då våra katter äter på alla blommor och växter. Men med en plastblomma kan vi ha det fina setet stå framme utan att oroa oss för att katterna ska få i sig den giftiga julstjärnan, för plast tycker dom inte om att tugga på... Förra året letade jag som besatt efter vita julstjärnor i plast men lyckades bara hitta röda. I år hittade jag vita stjärnor på IKEA och norpade åt mig två st direkt. De kostade bara 59 kr/ st och jag tycker att de ser rätt så fina ut för att vara plast. Ett litet tips till andra kattägare kanske...

tisdag 15 december 2009

Amaryllis


För några veckor sedan hade vi min mamma med sambo på besök och vi fick då en amaryllis av dem. Nu blommar den för fullt och är jättefin!

måndag 14 december 2009

Lilla julafton

I lördags var det dags för Lilla Julafton. Varje år ända sedan vi flyttade hemifrån för 8 år sedan har jag och sambon firat lilla julafton tillsammans nån vecka eller så innan den riktiga julafton. Under den riktiga julhelgen hinner vi inte träffas så mycket eftersom vi har så många andra som vi ska hinna träffa då. Detta blir istället vår egna lilla julafton då vi verkligen hinner fira jul tillsammans på ett lungt och mysigt sätt. I år höll det dock på att sluta med att vi fick hoppa över granen, då vi inte lyckades hitta lådan med granpynt. Vi hittade glitter och några enstaka kulor, men belysningen och resten av pyntet var spårlöst försvunnet. Så sambon fick ge sig iväg och köpa ny belysning och lite nya kulor. Nästa projekt var att köpa gran och då det inte fanns några granar att köpa där vi brukar köpa gran, så fick vi köpa en på ett annat ställe där deras billigaste gran kostade 300 kr. Så nu får vi njuta lite extra av granen i år...Den blev fin i alla fall och uppskattas även av våra lurviga små vänner. De tassar lite på pyntet och tycker om att ligga under den och mysa.



Efter att ha hjälpts åt att klä granen så satte sambon igång med julmaten. I år blev det revbensspjäll med smak av saffran och honung, köttbullar med julöl, prinskorv, Janssons frestelse, nubbesallad, sill med gräddfil och rödlök, ägghalvor samt rödbetssallad. Behöver jag säga att det smakade bra?



Efter maten kom tomten och jag och sambon bytte julklappar med varandra. Sedan blev det "Ett päron till farsa firar jul", som vi alltid tittar på när vi firar lilla julafton, den är ett måste precis som Kalle Anka på riktiga julafton! Tack S, det blev en mysig Lilla Julafton i år med!

söndag 13 december 2009

Trevlig Lucia!

Idag är det Lucia och det har vi firat med gott lussefika nu på eftermiddagen. Glögg, sambons smarriga saffransbullar och så pepparkakor med ädelost på tub. Gott!






Det är även tredje advent idag och vi tände det tredje ljuset i adventsljusstaken till lussefikat.
Hoppas att ni också haft en fin lucia!


fredag 11 december 2009

När katten är borta...


...dansar råttorna på bordet, heter det ju. I detta fallet så är det så att när sambon är borta så äter Karin sushi. Sushi är inget för honom och det blir därför inte av att jag äter det så ofta när vi äter tillsammans, utan brukar istället passa på när jag ska äta middag ensam. Ikväll är sambon inne i huvudstaden för att gå på konsert och då fick det bli sushi till middag. Det var så gott!
Trevlig helg!

onsdag 9 december 2009

Recept: Saffranskotletter

I söndags var det andra advent och då tyckte vi det passade bra att ha denna rätt till middag.

4 portioner

4 fläskkotletter
smör
salt
peppar
1 gul lök
2 dl creme fraiche gourmet saffran och tomat
½-1 dl vatten
1 dl russin

Bryn kotletterna i lite smör. Salta och peppra. Ta upp dem. Skala och skiva löken. Stek den mjuk i smör. Tillsätt creme fraiche, vatten och russin. Lägg ner kotletterna i såsen och koka på svag värme under lock 10-12 min.
Servera med t ex kokt potatis, klyftpotatis eller ris.

Tips! Tycker man mycket om sås, så kan man som jag ta dubbla mängden creme fraiche. Gott!

tisdag 8 december 2009

Pepparkakshus

Igårkväll knåpade vi ihop ett pepparkakshus. I stället för de traditionella nonstopen så dekorerade vi med silverkulor istället, så huset glittrar så fint.


För några år sedan gjorde vi små minitomtar med grått skägg, de fick flytta in i det lilla pepparkakshuset. Här har tomtarna tänt lyset inne i huset...


Huset har vi ställt uppe på en hög byrå där det får stå ostört från små klåfingriga tassar, annars skulle tomtarna försvinna spårlöst en efter en...Nu står huset där och doftar jul varje gång man går förbi.

Tack för titten!

fredag 4 december 2009

Smyckesset

Fick en beställning på ett smyckesset i gult/beigt, så här blev det:








Tack för titten!

torsdag 3 december 2009

Bokmärke

Ett beställt bokmärke:




Tack för titten!

tisdag 1 december 2009

Julig helg

I helgen hade vi en riktigt julig helg. Det började med att jag storstädade hela lägenheten, verkligen fejade överallt där man i vanliga fall inte städar så ofta, för att sedan julpynta inför advent. Sedan kom sambon hem och då åkte skinkan in i ugnen. Några timmar senare när vi var klara med all städning så blev det skinkmackor. Gott!

På lördagen åkte vi in till Stockholm för att gå på julmarknad. Vi började vid Sergels torg där de bl a hade en massa olika matstånd med mat från olika länder. Där smakade vi churros, som är en sorts friterade degpinnar från Spanien.

Sedan gick vi vidare och passerade NK där vi inte var ensamma om att vilja se årets julskyltning. Det var så mycket folk där så man såg nästan ingenting, i alla fall inte om man är kort som jag...





Efter NK gick vi bort till Kungsträdgården, där de hade en julmarknad med lite av varje. Sedan promenerade vi bort till Skansen för att besöka deras julmarknad, som har blivit lite av en tradition nu. Ett måste där är att äta kolbulle, som är som en tjockpannkaka som steks över öppen eld i en stekpanna. Jättegott!




Vi kom till Skansen lagom till det började skymma, så det var riktigt mysigt att gå omkring där. På marknaden har de lite av varje, mest hantverk och ät- och drickbara saker, så det är riktigt trevligt att gå omkring där och man kan hitta en hel del fina saker. Vi fick med oss en kycklingkrydda och en god saffransbulle hem.





Efter Skansen var vi både trötta och lite frusna, så det blev raka vägen hem sen för att mysa i soffan med lite film och godis.