onsdag 30 september 2009

Recept: Köttfärssoppa


Nu får man väl säga att hösten är här och då blir i alla fall jag sugen på värmande soppor. Detta recept på köttfärssoppa hittade jag i senaste numret av Laga Lätt.

4 portioner

2 morötter
2 palsternackor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g nötfärs
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater (400 g)
2 köttbuljongtärningar
1 liter vatten
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
2 msk hackad persilja

Till servering
1 dl matyoghurt
grovt bröd

Skala och skär morot, palsternacka och lök i mindre bitar. Skala och finhacka vitlöken.
Bryn nötfärs och vitlök i oljan i en kastrull. Tillsätt morot, palsternacka och lök och bryn ytterligare någon minut.
Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, buljongtärningar och vatten. Koka under lock tills rotfrukterna är mjuka men har lite stuns. Salta och peppra.
Garnera med persilja och servera med yoghurt.

Vi serverade soppan med ett färskt gott bröd till och detta blev en mycket matig och god middag.

tisdag 29 september 2009

Ny pysselkompis

Jag har fått en ny kompis i pysselhörnan! Jag papperspysslar inte så förskräckligt mycket just nu, men när jag väl gör det så sitter jag oftast i vardagsrummet där jag har sällskap av tvn. Då är det skönt att ha alla de verktyg och saker som jag använder mest samlat i en sån här praktisk väska som är lätt att bära med sig. Denna lilla rosa och gröna väska hittade jag på Panduro för 99 kr.




Visst är den fin?

lördag 19 september 2009

Höstkort

Det händer inte så jättemycket i pysselhörnan nuförtiden, men häromdagen fick jag för mig att knåpa ihop några höstkort.:







Kanske dessa hamnar i några brevlådor inom en snar framtid...


torsdag 17 september 2009

Nya stolar...

...har vi inte köpt. Men med dessa nya stolsöverdrag så kan man nästan tro det...
Jag ledsnade på våra blåa kontorsstolar som blivit alldeles strimlade av katternas klovässande och tog fram min symaskin. Så här blev resultatet:










Tyget hittade jag på IKEA för en billig slant. Det är ett ganska kraftigt bomullstyg som tål att man sitter på det, Lenda heter det.
Överdragen kanske inte är något mästerverk, min gamla syslöjdsfröken kanske inte skulle bli så imponerad, men jag blev i alla fall väldigt nöjd!

onsdag 9 september 2009

Lingon och kantareller

I helgen var vi hemma hos familjen och hälsade på, lika trevligt som vanligt. Mamma och jag hade en trevlig dag på stan i Örebro på lördagen och på söndagen blev det en lingonplockarrunda med pappa. I år verkar det inte vara glest på lingon, för vi behövde knappt kliva ur bilen innan vi fyllt två stora hinkar som jag fick med mig hem:



Av lingonen gjorde jag mest sylt, det blev många burkar så nu har vi lingonsylt ett bra tag framöver! Jag frös även in några påsar med lingon så kan man ta fram senare och baka något gott eller koka mer sylt. Den stora påsen med lingon till vänster har jag gjort lingondricka på, det blev jättegott!

Min fina pappa hade även varit ute innan jag kom och plockat en stor korg med kantareller som jag fick med mig hem. Vi fick även en påse kantareller av min snälla svärmor, så nu har vi frysen full av kantareller som blir mums att ta fram sen och göra nåt gott av! Vi var ju tvungna att provsmaka svampen också, smörstekta kantareller på smörgås, finns det nåt godare!



Av snälla svärföräldrarna fick vi även med oss en stor påse plommon, som jag provade att göra marmelad av.
Tack alla därhemma för en trevlig helg och för allt gott vi fick med oss hem!

onsdag 2 september 2009

Recept: Lövbiffspanna Stroganoff

Nu är det slut på semestern för i år och det är dags att hitta på lite vardagsmiddagar igen. Häromdagen blev det Lövbiffspanna Stroganoff, ett recept som jag hittade i MatMagasinet.

4 portioner

600 g lövbiff eller ryggbiff
olja till stekning
salt
peppar
1 rödlök
1 dl kalvbuljong
4 dl färdig tomatsås på burk
1 dl creme fraiche
1 tsk kummin
salt
peppar
1 dl hackad persilja

Skär köttet i tunna skivor och stek dem gyllenbruna i het panna med lite olja. Krydda med salt och peppar.
Skala och hacka löken, låt den fräsa med i någon minut. Lägg över allt i en kastrull och koka ur pannan med buljongen. Häll ner buljongen i kastrullen.
Tillsätt tomatsåsen, creme fraichen och kummin. Låt koka i ca 10 minuter och smaka av med salt och peppar.
Strö rikligt med hackad persilja över.
Servera med ris.

Denna rätt gör jag gärna igen, den var lättlagad och god och den passar lika bra till vardags som till helgen. Som vanligt blev det dock vissa ändringar i min version, köttbuljong istället för kalv och så hällde jag i buljongen direkt i stekpannan och kokade stroganoffen däri. Men gott blev det!