söndag 31 maj 2009

Mors dag

Idag är det Mors dag, men pga olika orsaker så firade jag och sambon våra kära mammor förra helgen när vi var på besök hemma. De fick varsitt kort, varsitt bokmärke och varsin pocketbok. Handgjort såklart, utom boken då förståss.






Hoppas att ni haft en fin dag därhemma, kära mammor!

Somrig helg

I går tog vi en tur in till Stockholm, där vi gjorde ett besök på Skrattstock, en stor ståup-festival på Långholmen. Det var jättemycket folk som satt framför scenen, lyssnade på roliga komiker, solade och fikade.


Efter att ha lyssnat ett tag började det kurra i magen, så vi gick till ett mysigt café i en park där vi åt en sen lunch. På vägen dit gick vi längs med banan för Stockholm Maraton som även det ägde rum i dag. Så man kan säga att vi inte var direkt ensamma i Stockholm idag! Efter maten bar det av hemmåt igen för att njuta lite av solen på balkongen ett tag. Till middag blev det årets första färskpotatis och sill. Till det hade vi gräddfil, rödlök, gräslök, rädisor och ägg. Gott!

Idag har vi haft en riktigt slapp söndag, då vi mest suttit ute på balkongen och läst i solen. Även katterna tycker om att sitta där ute, även om de till skillnad från oss helst undviker solen.

På kvällen har vi tagit en liten promenad och ätit smarrig rabarber- och jordgubbspaj.


Det blev en riktigt somrig helg med andra ord!

fredag 29 maj 2009

Trevlig helg!

Ja då var det fredag igen då, så skönt! Det firade vi med en god middag bestående av tacogratäng och en krispig sallad som vi intog på balkongen, smakade inte så dumt!


Recept på gratängen kommer i ett senare inlägg. Nu ska jag nämligen mysa i soffan med en film.

Trevlig helg!

torsdag 28 maj 2009

Recept: Spenatsoppa



Häromkvällen blev det spenatsoppa till middag, lättlagat, gott och nyttigt!

1 l grönsaksbuljong (tärning+vatten)
400 g fryst hackad spenat
2 msk vetemjöl
1 msk smör eller margarin
½ krm vitpeppar
Koka upp grönsaksbuljongen i en kastrull. Tillsätt den djupfrysta spenaten och värm tills spenaten tinat. Rör ut vetemjölet i lite vatten och tillsätt det i soppan under omrörning.
Låt koka 3-5 minuter. Klicka i matfettet. Smaka av med vitpeppar.

Vi serverade spenatsoppan med ägghalvor och ostsmörgås, så det blev en lite matigare middag.

onsdag 27 maj 2009

Recept: Langos


Häromdagen provade jag något som vi länge pratat om att göra men som aldrig blivit av, nämligen hemlagade langos. Receptet hittade jag på Icas hemsida.

10 portioner

DEG:
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 stor kokt potatis (kall ca 90 g)
7 dl vetemjöl special
1 tsk salt
1 dl vetemjöl till utbakningen
olja till friteringen

VITLÖKSOLJA:
4 stora vitlöksklyftor
1 dl solrosolja eller annan neutral olja

FYLLNING:3 dl gräddfil
1 rödlök
100 g svart stenbitsrom

Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet. Riv den kokta potatisen fint. Blanda mjöl och salt med potatisrivet. Vänd ner i vattnet och arbeta till en slät, ganska lös deg. Jäs i 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 16 eller 32 delar. Kavla ut och jäs bröden 10 minuter.
Hetta upp oljan till 180°C och fritera bröden. 4 minuter per sida för stora langos, 3 minuter för mindre. Vänd dem efter halva tiden. Låt svalna på galler med hushållspapper under.
Rör samman pressad vitlök och solrosolja och pensla langosarna med blandningen.
Servera med gräddfil, finhackad rödlök och en klick svart kaviar eller stenbitsrom.






Som topping hade vi gräddfil, rödlök, strimlad rökt skinka, räkor, riven ost och röd stenbitsrom som man fick kombinera som man ville. Men man kan ju välja toppings helt och hållet efter eget tycke och smak.

Även om det tog sin lilla tid med jäsning och fritering, så var det inte alls så svårt som man skulle kunna tro. Och det var väl värt besväret kan jag lova!

tisdag 26 maj 2009

Vacker himmel


Se så vacker himlen var häromkvällen!

måndag 18 maj 2009

Somrigt


I helgen var det sommarväder igen. Förutom diverse ärenden och fixanden, så hann vi även med att sitta ute i solen på balkongen och njuta av varsin hemmgjord glasstrut. Då är livet härligt!

fredag 15 maj 2009

Somrigt halsband

Häromdagen plockade jag fram mina pärlor och gjorde bl a detta halsband, som jag tyckte blev i lite somriga toner. Det var riktigt längesen jag pärlade, så det var kul att återse pärlorna igen!



Tack för titten!

tisdag 12 maj 2009

Violer, pelargoner och jordgubbar...

För ett par veckor sedan gjorde jag i ordning en liten zinkbalja med några violer i att ha på balkongbordet.

Katterna äter dock på alla våra växter, så jag visste att de inte skulle få stå orörda särskillt länge, men jag testade några små tips och tricks för att få dem att låta bli blommorna. Men katterna tyckte nog bara att jag gjorde deras "sallad" ännu mer spännande att snaska på... Så i helgen fick violerna flytta över till två väggamplar i zink istället, där de hänger oåtkomliga för små kissar.







Istället satte jag ner några vita pelargoner i plast i zinkbaljan, förhoppningsvis ska inte dom smaka lika gott. En liten jordgubbe "växer" också i baljan...



Tack för titten!

lördag 9 maj 2009

Veckan som gått...

Veckan som gått har mest ägnats åt uppsatsskrivning för min del. Kissarna å andra sidan har varvat stunder ute på balkongen med att ligga inne och mysa:




Jodå det ligger en liten kisse där nånstans!




Igårkväll åt vi supergoda hemgjorda piroger, recept hittar ni här:


Denna gång bestod fyllningen av skinka, fetaost, salladslök, soltorkade tomater, bladspenat, olja från tomaterna, salt, peppar och riven ost. Mumsigt värre!
Idag är sambon ute på vift hela dagen, så jag har roat mig med att dona lite här hemma med lite av varje. Ikväll när han kommer hem ska vi äta grillade kotletter, grillad majs och klyftpotatis. Och se på Expedition Robinson såklart!
Fortsatt trevlig helg!

fredag 8 maj 2009

Skogens guld på IKEA

Sist jag var på IKEA såg jag att man kan köpa Skogens Guld där! Och inte bara det, man kan även köpa flädersaft också! Dessa två godsaker åkte snabbt ner i korgen! Sylten smakade ju inte direkt som hemlagad, men den var ändå jättegod att värma och lägga på en klick vaniljglass.


Smaskens!

tisdag 5 maj 2009

Sigtuna

På söndagen blev det ett besök i Sigtuna. Här strosade vi runt bland små mysiga hus, besökte turistbyrån, kikade på kyrkruiner, besökte Mariakyrkan och muséet, samt fikade på Tant Brun.



Mysig gågata med vackra gamla hus.





Mariakyrkan.




St. Olofs Kyrkoruin.



St. Lars Kyrkoruin.



Tant Brun och Tant Karin. Här fikade vi på gott kaffebröd på den mysiga lilla innergården.




På muséet kunde man bl a se dessa vackra gamla kammar.



På vägen hem stannande vi även till vid Steninge Slott och tittade, men där glömdes kameran av. När vi kom hem blev det räkpaj och hallonpaj till efterrätt innan det var dags för gästerna att åka hemmåt igen.


Tack mamma och B för en mycket trevlig helg!

måndag 4 maj 2009

Fjärilshuset

I helgen hade vi besök av mamma och hennes sambo och som vanligt blev det några trevliga utflykter. I lördags besökte vi Fjärilshuset i Haga, där det förutom fjärilar även fanns en del andra djur och en massa växter.












Efter besöket på Fjärilshuset, åt vi varsin god räksallad till lunch på caféet och sedan gick vi bort och tittade på Daniel och Viktorias framtida bostad, Haga Slott.
På kvällen blev det lite läsning på balkongen, grillning och Robinson såklart. En mycket trevlig och mysig dag!
Fortsättning följer...

Långhelg

I torsdags var det Valborgsmässoafton och därmed blev det långhelg då fredagen var röd dag. Valborgsmässoafton firade vi med grillat ute på balkongen i solen, men nån brasa kom vi aldrig iväg till.
Men ingen rast och ingen ro för att det var långhelg, för här har det varit full rulle hela helgen! I fredags passade jag och sambon på att rensa ur förrådet i källaren och förrådet på balkongen på grejer som är trasiga eller gammalt som bara står och samlar damm. I veckan har jag även rensat i garderoben, klädbyrån, skafferiet och i vår walk-in-closet, dvs stora garderoben i lägenheten. Så det blev en fullastad bil som gick till tippen med grejer på fredag eftermiddag. Hela dagen tog det nästan, så på kvällen tyckte vi att vi var väl värda varsin pizza till middag!



Vi hann även med att få lite sol på oss på balkongen efter rensningen och då passade det ju bra att läsa lite tidningar som ramlat in under veckan i brevlådan. Jag sträckläste även Stieg Larssons Män som hatar kvinnor under förra veckan. Den var riktigt bra och svår att sluta läsa, så nu väntar jag på att de två andra böckerna i serien ska hamna i brevlådan:


Så här såg det ut när jag rensade ur garderoben, kissarna vill gärna smita in där och mysa bland alla mjuka kläder:


På lördag förmiddag kom mamma med sambo på besök och stannade till söndag kväll. Det blev en mycket trevlig helg, med utflykter och sightseeing, men mer om detta i ett annat inlägg.

Hoppas ni också hade en trevlig långhelg!