onsdag 24 oktober 2007

Fin höstdag!

Idag är en sån där riktigt härlig höstdag ute, solen skiner och det är så vackra färger överallt. Tog en promenad nu efter lunch och gjorde lite ärenden på ICA och posten och så, men såklart så glömde jag ju kameran hemma tyvärr.

På lördag fyller min mamma år, men eftersom flyttlasset går på lördag morgon hinner jag inte hem och gratulera henne då, så istället skickade jag ett kort till henne idag. Eftersom det även är halloween i helgen, så blev kortet inspirerat av det.

Med posten idag kom en trevlig överaskning. För säkert över en månad sen beställde jag Penny Blacks juliga clearstamps "Christmas critters" från en butik via nätet. Tyvärr var dessa stämplar restnoterade från Penny Black i USA och gick inte att få tag i nånstans. Men jag beställde dem ändå och hoppades på det bästa att de skulle hinna komma innan jul i alla fall. Och idag kom de så äntligen. Nu är det ju så att alla mina pysselsaker ligger nedpackade i lådor för tillfället, så jag får snällt vänta med att testa dem. Men fina är dom!

Annars är det bara två saker som gäller just nu: packa och skriva på uppsats :-)

Tack för titten!

tisdag 23 oktober 2007

Tjejsnack v. 43.

Miljö

Är det viktigt att man gör något aktivt för att förbättra för miljön?
Ja det tycker jag absolut! Det är väl en av våra viktigaste frågor just nu och alla kan ju göra nånting för att förbättra miljön.

När du handlar mat, väljer du då kravmärkta varor framför de som inte är det?
Nej, det gör jag inte tyvärr. Främst pga att jag tycker kravmärkta varor ofta är något dyrare än andra och som student har man inte den lyxen att lägga extra pengar på såna saker tyvärr.

Väljer du att åka kollektivt om det finns möjlighet till det dit du ska?
Ja, det gör jag, såvida det är genomförbart. I vissa fall blir dock kostnaden alldeles för stor att ta tåg eller buss till vissa platser, jämfört med att ta bilen.

Vad väljer du helst, nyproducerat eller second hand?
Jag föredrar nyproducerat, även om man ibland kan göra fynd på second hand.

Kan du ge något tips på vad man kan göra för att förbättra för miljön?
Källsortera! Det är så enkelt och något som alla borde göra. I början kan det kännas jobbigt, men bara man får in en rutin på det att alltid källsortera sina sopor så är det inte konstigare än att slänga allt i samma påse.

söndag 21 oktober 2007

Packning pågår!

Nästa helg går flyttlasset till nya lägenheten och denna helg har därför ägnats åt packning. Det är dock inte helt lätt att packa när man har två nyfikna lurvtussar som ska vara med och titta överallt. Lådorna har sett ut såhär både en och två gånger:


Herkules iaktar packningen från säkert avstånd:

Såhär ser det också ut ofta härhemma, här ska Herkules ta ett nacksving på Atlas:

Och så lite bilder på några flyttkort som jag gjort och som vi ska skicka ut vår nya adress på till familj och vänner:


Tack för titten!

fredag 19 oktober 2007

Recept: Tacopaj

Jag älskar allt som har med tacos och tortilla att göra! När helgen närmade sig blev jag därför sugen på att tillaga nåt utav alla de recept vi har på olika tacosrätter. Till sist beslutade vi oss för att det skulle bli tacopaj och det var ett bra beslut för den blev lika god som vanligt och vi blev mätta och belåtna. Här kommer receptet!






Deg:
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
0.5 msk salt
50 g margarin
1.5 dl mjölk

Fyllning:
500 g köttfärs
1 msk olja
1 gul lök
1 påse tacokrydda
2 vitlöksklyftor
1 dl vatten
3 tomater
2 dl creme fraiche
4 msk majonnäs
2 dl riven ost

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop mjukt margarin med de torra ingredienserna till degen. Häll i mjölken och rör ihop.
Tryck ut degen i en form med lite högre kanter. Förgrädda inte!
Skala och hacka löken.
Stek köttfärsen med löken. Pressa i vitlöken.
När köttfärsen är stekt tillsätter du tacokryddan och vattnet.
Låt puttra tills vattnet nästan är borta.
Häll köttfärsen i pajskalet.
Hacka tomaterna och lägg ovanpå köttfärsen.
Blanda ihop creme fraiche, majonnäs och riven ost och bred ut smeten över tomaterna.
Grädda i ugnen i 12-15 minuter tills ytan fått fin färg.

Servera med en krispig sallad, tacochips och en salsasås.


Tips! Om man vill kan man sticka ner några tacochips i pajen och låta dem stå med i gräddningen, blir jättegoda!

Smaklig spis!

onsdag 17 oktober 2007

Smyckestorso.

Jag har länge varit på jakt efter nåt fint att hänga alla mina smycken på och häromdagen när jag slank jag in på stadens Panduro- återförsäljare hittade jag denna smyckestorso i trä. Den kostade endast 79 kr, så den fick följa med hem. Färg hade jag redan hemma, så det var bara att sätta igång och måla.

Före målning:

Efter målningen:



Med smycken på:


Det blev en ganska urringad klänning i svart och turkost med slits och blomsterapplikation. Jag blev ganska nöjd med den och funderar på att köpa fler och måla. Det fanns andra modeller på torson, som kortare och kurvigare och så. Och smycken att hänga upp på dem har jag så det räcker och blir över :-)

Tack för titten!

tisdag 16 oktober 2007

7 hemligheter om mig!

Jaha, den här lilla sidan är ju i första hand tänkt att handla om pyssel, men det blir ju inte så mycket av den varan just nu. Min lust att pyssla är borta, vet inte var den tagit vägen riktigt. Men lite då och då "tvingar" jag mig själv att knåpa med något, så lite bilder kanske dyker upp här snart på nåt litet alster. Annars så är det mest korsstygnstavlan (som ni kan beskåda här under) som det knåpas med om kvällarna. Och på dagarna skriver jag på min magisteruppsats, och nästa helg ska vi flytta till nya lägenheten, så jag har att göra ändå kan man säga.

I brist på pyssel får jag väl bjuda på 7 "hemligheter" om mig själv istället. Har sett denna lista lite här och var hos pyssliga bloggare, så varsågod, här kommer några revolutionerande sanningar om mig!

1. Jag är fruktansvärt otålig! Avskyr att vänta, om det så gäller att nån ska komma eller att nåt ska hända en viss tidpunkt, till att jag själv har fått en idé om någonting som ska göras eller så. Allt ska ske nu, på en gång! Men andra sidan på myntet är att jag själv kan vara fruktansvärt dålig på att passa tider, samt att jag kan tröttna väldigt fort på de där briljanta idéerna jag får ibland...

2. Jag är faktiskt inte så himla mycket för godsaker, såsom fikabröd eller godis. Visst äter jag det och det är gott, men jag vet inte, det är sällan jag själv köper hem godis eller kakor och liknande. Och det mesta som ändå hamnar i skafferiet blir liggandes där efter att man tagit en smakbit eller två. Min enda gottelast är i så fall choklad, det kan jag mumsa i mig ganska rejält någon gång ibland.

3. I stället för godis tar jag dock gärna en dricka! Jag älskar kolsyrad dricka och skulle nog gärna dricka det varje dag. Men det är ju varken snällt mot tänderna eller magen, så jag begränsar mitt läskeblaskdrickande till helger och speciella tillfällen. Favoritdrickorna är Cola, Pepsi, Fanta, Hallonsoda och must. Mums!

4. Jag har fobi mot massor av saker. Eller ordet fobi är för mig ett ganska så starkt ord, men jag har många rädslor och nojjor. Riktig fobi har jag bl a mot spindlar och djupt vatten. Andra saker kan jag tycka är ruskigt otäcka, men jag reagerar inte på samma sätt som t ex när jag ser en otäck spindel, då jag bara måste därifrån och det kryper i hela mig. Sjukhus, sprutor, blod och liknande tycker jag är oerhört läskiga. Likaså att flyga. Om jag var en seriefigur skulle jag nog vara som rädda lilla Nasse i Nalle Puh. "Men kära, kära nån då!"

5. Jag tycker inte alls om att prata i telefon av olika anledningar. Jag pratar mycket hellre med någon antingen ansikte mot ansikte eller via mail eller SMS.

6. Jag avskyr att tvätta kläder. De andra hushållssysslorna såsom att diska, laga mat, städa och sånt är helt OK. Men just tvätta, urk! Tror att det beror på att vi i dagsläget inte har någon egen tvättmaskin, så att tvätta innebär ett enda stort planerat projekt med en massa spring ner i tvättstugan och sånt.

7. Jag älskar att resa och uppleva nya platser och nya länder! Om jag bara hade pengar och så, skulle jag vilja resa mycket mer än vad jag gör idag. De intressantaste länderna jag hittills besökt är Egypten, Indien och Kambodja. Mina drömresor går till New York, Rom och Bali.

Vilka är dina "hemligheter" ?

Tack för titten!

lördag 13 oktober 2007

Korsstygn!

Idag gjorde jag i ordning den jultavlan som nämns längre ner i bloggen, som tagit mig runt 5 år att göra klart... I år blev den alltså klar i god tid innan jul och det ska minsann bli ett sant nöje att hänga upp den i nya lägenheten så småningom. Så här fin blev den:

Kan ju även passa på att visa mitt pågående projekt vad det gäller korsstygn, ännu en jultavla ska det bli. Så här ser den ut i dagsläget:


Och så här ska den se ut när den är klar:



Även om jag hunnit en bra bit på så kort tid (började med den för bara ett par veckor sedan) så är det en hel del kvar. Ska bli spännande att se hur lång tid det kommer ta att få klart den!

Fortsatt trevlig helg!

torsdag 11 oktober 2007

Första snön!

Jo det är alldeles säkert, idag föll årets allra första snöflingor här i Uppsala! Jag stog inne i en butik nere på stan och så hörde jag hur en i butikspersonalen sa "Nä men nu snöar det!". Och när jag tittade ut så föll det allt några små fjun från himlen. Synen kändes dock lite långt ifrån den första snön som föll förra året, då såg det nämligen ut såhär från vår balkong:

Bilden är tagen den 1 november förra året, så första snön föll allt lite tidgare i år. Kanske börjar den bli stressad av alla butiker som plockar fram julsakerna allt tidigare år för år?

Idag hade jag bara en massa tråkiga måsten att göra, skolärenden, biblioteksärenden och lite annat som jag gärna klarat mig utan. Men mitt i alla måsten, så smet jag in på en butik nere på stan som bl a har lite scrap- och stämpelgrejer. Det blev inte direkt mycket i korgen, fyra papper, några trähjärtan och så ett rubons- alfabet, men det livade upp en tråkig torsdag ialla fall!

De hade bl a fått in jättefina julpapper, så här ska göras fina julkort nån dag. Jag måste bara försöka hitta min borttappade pyssellust här nånstans! Det var ruskigt längesen jag kände ett sug efter att pappers- och pärlpyssla, men desto mer har jag hunnit sy på mina korsstygnstavlor. Det är så mysigt att sitta inne på kvällarna framför TVn och sy lite! Jag är så stolt, för i år lyckades jag äntligen sy klart en jultavla som jag köpte och påbörjade när vi bodde i Enköping, d v s för runt 5 år sen. Inte illa va! Nu har jag påbörjat en ny jultavla, så den bör väl vara klar omkring år 2012...

Nu väntar jag på att sambon ska komma hem från jobbet så ska vi fara och handla lite mat.

Tack för titten!

tisdag 9 oktober 2007

Recept: Gröt- tekakor

Jag bakar ytterst sällan, vilket främst beror på att det mesta jag tillagar på ett eller annat sätt blir bränt. Men det finns några saker som är så enkla att till och med jag kan få till dem och i eftermiddags bakade jag två utav dem- en kladdkaka och gröt-tekakor. Tekakorna är jätteenkla att göra och de blir gudomligt goda. Dessutom är det havregryn i dem så helt onyttiga är dem ju inte.

Ca 20 st

100 g margarin
2 dl havregryn
10 dl mjölk
2 pkt blå jäst
½ tsk salt
vetemjöl


Smält margarinet.
Koka havregrynen med 5 dl mjölk till en gröt.
Lös upp jästen med saltet i lite varm mjölk.
Blanda ihop gröten med jästblandningen, margarinet och resten av mjölken.
Arbeta ihop degen med så pass mycket mjöl att degen inte kladdar.
Kavla ut degen så den är ca 1.5 cm tjock. Ta ut kakor med ett runt mått.
Lägg på plåt och låt jäsa ca 40 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader tills de fått fin färg.
Pensla direkt efter gräddningen med en blandning av varmt vatten och lite margarin.
Ät och njut!


Vi avnjöt våra gröt- tekakor med en kött- och grönsakssoppa. Jättesmarrigt och passande att värma sig med en kylig höstdag som denna!


Tack för titten!

lördag 6 oktober 2007

Lite nytt!

Pyssellusten har varit som bortblåst ett bra tag nu, men lite nytt har jag lyckats knåpa ihop på sista tiden.

Har prövat på och gjort ett väskkort, det var kul att göra kort i ett annorlunda format och det blev ganska bra tycker jag:

Framsida.

Baksida.


Än så är det ju bara oktober och det är ett bra tag kvar till jul. Men om man pysslar egna saker till julen så är det ju bäst att börja i tid och häromkvällen altrade jag en liten ask som jag ännu inte vet vad jag ska ha till. Kanske hamnar den under granen?

Ovanifrån.

Från sidan.

Jag har ju gjort en hel drös med receptkort med några av våra favoritrecept och har länge funderat över någon smart och snygg förvaring. Min första tanke var såklart att själv pyssla ihop något, dekorera nån låda eller så, men idag hittade jag denna fina korg på Coop för bara 39 kr, så då slog jag till. Tyckte det blev snyggt så, och skulle jag senare vilja dekorera nåt annat så kan man ju alltid använda korgen till nåt annat.


Flytten från Uppsala närmar sig med stormsteg och innan vi lämnar staden så är det några saker vi vill hinna med att göra. Idag kan vi i alla fall kryssa av två av sakerna från listan, nämligen att lördagsfika på en nation och köpa varsin tröja med Uppsala Universitetslogga på. Vi tyckte det kunde vara kul med nån liten "souvernir" från vår studietid här i Uppsala, så idag knallade vi ner till Studentbokhandeln och köpte varsin tröja. Som ni ser på bilden så har min redan lyckats suga åt sig hår från en halv katt, men men.


Efter tröjinköpet knallade vi bort till Norrlands nation och fikade på smörgåstårta och varsin godbit. Billigt och gott!

Fortsatt trevlig helg och tack för titten!

onsdag 3 oktober 2007

Tjejsnack v. 40.

Djur

Vad har du för favorit djur?
Jag är en riktig djurvän och gillar därför de flesta djurarter, men mina två favoriter måste ändå vara hund och katt.
Vilket djur har du alltid drömt om att få träffa/se i det vilda.
Jag har alltid beundrat vargar, tycker de är så vackra och speciella på nåt vis.
Vad för slags djur skulle du vara om du var ett djur, varför?
Om jag fick välja så skulle jag vilja vara en liten fågel. Tänk att kunna flyga runt precis som man ville, vart som helst!
Vilket djur är du mest rädd för, varför?
Jag har värsta sortens spindelfobi, jag hatar dem verkligen! Det är nåt med deras långa, äckliga ben, som kravlar fram över golvet...ryyyyyyser!
Har du några djur? Vad/vilka?
Vi har två st vilda men gosiga katter, Atlas och Herkules. Atlas, som är ca 13 månader, är ett svart och vitt lurvig litet energiknippe och Herkules, som är drygt 6 månader och helt kolsvart, är mycket lugnare i sättet än Atlas. Deras favoritsysselsättningar är att sova, äta och busa. Helst ska dom busa sent på kvällen när husse och matte gått och lagt sig eller tidigt på morgonen innan de gått upp. En favorit är att jaga varandra fram och tillbaka i lägenheten så det dundrar om det! Eller varför inte springa över sängen fram och tillbaka och gräva efter fötter?

Förutom dessa två små charmtroll har vi två akvarium med fiskar i. I det ena bor en gammal slöjstjärtshona som blev änka förra vintern. I det andra karet bor jag-vet-inte-hur-många- mollysar. De ynglar av sig värre än jag vet inte vad, från början var de två st, nu skulle jag tippa på att det är runt 50 st!